Жоңышқаның емдік қасиеттері

Ішті жұмсартады, жыныстық мүшені қоздырады.

Басты ем болатын аурулары және пайдалануы.

  1. Денені қуаттандыру үшін: жаңа көктеп шыққан жоңышқаның жапырағын шекер қосып жаншып жеп тұрса, қанды көбейтеді, денені қуаттандырады: сірке қышқылына жаншып, ісінген орынға таңса ісікті қайтарады.
  2. Қолдың және аяқтың қалтылдағанына: жоңышқаның жапырағын мол алып қайнатып, қалтылдаған мүшеге күніне екі уақыт таңады немесе бұлаулайды, сондай ақ жоңышқа ұрығының майын қыздырып, әр күні жағып сылайды.
  3. Асқазан-ішек жолдарын тазалауға (сау адамда) мамыр айының басында жаңа көктеген жоңышқа жапырағынан шөшіре немесе мәнті түйіп жесе, ішті басады. Іштегі жиналған жарақсыз заттарды (қыл-қыбыр және басқаларды) айдап түсіреді. Адам денесі рухани жақтан сергіп, ас қорыту жолдарының жұмысы күшейеді.Халық емшілерінің тәжірибесінде көктем мезгілінде жоңышқаның жаңа шыққан кезіндегі жапырағын көкөніс ретінде ет, майға араластырып тағам істеп азықтану денсаулыққа пайдалы. Ол кезде улылығы жоқ, жапырағы балғын болады.
  4. Істелу мөлшері – 6-15г. Ахуалға қарай болады.
  5. Басты құрамы: жабайы өскен жоңышқа мен екпе жоңышқаның дәрілік құны ұқсас. Құрамында А, В, С, Е витаминдері және белок, амин қышқылы бар.   Алынған жері
Advertisements
Пікір қалдыру

Пікір қалдыру

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Өзгерту )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Өзгерту )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Өзгерту )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Өзгерту )

Connecting to %s